fbpx

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

אנו נותנים שירות ב- תל אביב   חולון   רעננה   ראשל”צ   פתח תקווה   ירושלים

הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים

כותב:
תוכן עניינים

“אני אוהבת לנהוג. אבל משום מה, בזמן נהיגה, אני מרוכזת בכל דבר אחר חוץ מהכביש. לא משנה כמה נקודות צברתי, לא הצלחתי להתרכז בדרך” “אשתי טוענת שלא אכפת לי ממנה. אני לא מצליח לזכור את יום ההולדת שלה או של הילדים ושוכח בכל שנה את יום הנישואין. היא חשובה לי מאוד אבל לא משנה כמה אני מנסה, אני פשוט שוכח” בעיות קשב וריכוז הן מאתגרות, אמיתיות וכן, מלוות גם את חיינו הבוגרים. קראו על ההתמודדות לצד ADHD בחיים הבוגרים במאמר.

קצת על בעיות קשב וריכוז

הפרעת קשב וריכוז הינה הפרעה נוירו-התפתחותית שמשפיעה על ההתנהגות שלנו: קושי בשמירה על קשב ממושך, תחושה של חוסר מנוחה, לעיתים נטייה לאימפולסיביות והיפראקטיביות. הפרעות קשב וריכוז מכונות ADD או ADHD. ברוב המקרים, נוכל לשים לב לתסמינים השונים כבר בילדות, בעיקר בתקופת בית הספר כאשר הצורך בריכוז ממושך עולה. עבור חלקם שאובחנו בילדות, התסמינים השתפרו עם הגיל ויש כאלה שממשיכים להתמודד עם בעיות קשב וריכוז גם בתור בוגרים.

השפעות של הפרעות קשב וריכוז על מבוגרים

לרוב, אנו שומעים על בעיות קשב וריכוז רק בהקשר של ילדים, אך בעצם קיימת אוכלוסייה שלמה של מבוגרים המתמודדים יום יום עם התופעה. אמנם בית הספר הסתיים, אך האתגרים בהתמודדות עם ADHD לא נשארים בין כתלי בית הספר. בתור מבוגרים, השפעת הADHD מורגשת באספקטים שונים בחיינו:

במסגרת העבודה:

נוכל לחוות קושי בהשלמת משימות, תזזיתיות וחוסר מנוחה, היעדר סדר וארגון, קושי בשמירה על קשב, אנו עשויים לשכוח או לפספס פגישות ועוד סימפטומים המפריעים לתפקוד תקין במשך יום עבודה.

מערכות יחסים:

לעיתים נחוש את התופעה מזיקה לנו גם בתוך מערכת יחסים. אנו עשויים להחמיץ תאריכים חשובים, לנהוג בחוסר סבלנות כלפי הפרטנר שלנו, לחוש אימפולסיביים, לקחת סיכונים מיותרים, לסבול ממזג חם או מצבי רוח משתנים, להחמיץ פגישות חברתיות וכדומה.

ניהול סדר יום תקין:

בתור מבוגרים, לעיתים מרגיש שמצופה מאיתנו להצליח בכל. ללכת לעבודה, לסיים משימות, לקחת את הילדים מהמסגרות, להקדיש זמן לפרטנר\ית שלנו, לבשל, לנקות, להיפגש עם חברים, להתקשר להורים ועוד ועוד ועוד. עבור חלקנו, סדר יום מרובה משימות מהווה אתגר. מי מאיתנו שמתמודד עם בעיות קשב וריכוז, יכול להזדהות עם התחושה שהוא לא מצליח לנהל את הזמן נכון, שסדר העדיפויות לא ברור וקשה לדעת מה עדיף על מה, לחץ עשוי לשבש אותו ולהפחית את היעילות התפקודית, ובוודאי חלק יזדהה עם תחושת ה”אוי שכחתי!” המלווה בתסכול רב.

אבחון הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים

מכיוון שהפרעת קשב וריכוז הינה הפרעה נוירו-התפתחותית, לרוב מזהים את הסימפטומים ומבצעים אבחון כבר בילדות. כשמדובר במבוגרים, ההגדרה פחות מדויקת (נובע בעיקר מחוסר במחקרים בתחום). עם זאת, ישנם מספר סימנים מאפיינים:

  • חוסר תשומת לב לפרטים
  • קושי בהשלמת משימות
  • שכחה ואובדן חפצים בתדירות גבוהה יחסית
  • אימפולסיביות
  • תחושת עצבנות, תזזיתיות והיעדר שקט
  • נטייה ללקיחת סיכונים (לעיתים תוך חוסר התחשבות בסביבה שלנו)
  • חוסר סבלנות

במידה ואתם מזדהים עם התסמינים ומרגישים שתחומים שונים בחייכם נפגעים מכך, השלב הבא הוא פנייה לרופא המשפחה. הרופא עשוי לשאול שאלות מכוונות לגבי ההיסטוריה המשפחתית, לברר איפה אנו חשים שהתסמינים באים לרוב לידי ביטוי (עבודה, אוניברסיטה, פגישות חברתיות…), האם עברנו אירוע משמעותי בחיינו לאחרונה ולברר אודות המצב הרפואי שלנו באופן כללי.

אם הרופא סובר שיכול להיות שמדובר בהפרעת קשב וריכוז, הוא עשוי להפנות אותנו לפסיכיאטר או נוירולוג לקבלת אבחנה סופית או לאבחן בעצמו במידה והוכשר לכך.

טיפול בבעיות קשב וריכוז אצל מבוגרים

לפני שנפרט על סוגי הטיפול האפשריים, נשתף אתכם בכמה עצות המסייעות לנו לחיות לצד התופעה (ממליצים לאמץ!):

  • ניהול רשימות, פתקים, תזכורות והקדשת זמן לתכנון עשויים לסייע בניהול סדר יום מאורגן ולצמצם את הסיכוי שנשכח דברים חשובים.
  • “פריקת אגרסיות”: נסו לבצע פעילות גופנית לעיתים קרובים, לנסות מדיטציה, להקשיב למוזיקה מרגיעה לעיתים קרובים, לתרגל נשימות עמוקות- בעיקר למלא את היום בפעילויות מרגיעות שמסייעות לנו לשמור על מצב רוח נעים ומווסת.
  • שתפו את הסביבה שלכם: פעמים רבות, שיתוף של חבר קרוב או הסבר למעסיק\ מרצה\ בן זוג או בת זוג חדשים על ההתמודדות שלנו, יכול לשפר משמעותית את התחושות שלנו באותה מסגרת. נוכל להרגיש בנוח יותר וגם הצד השני עשוי להיות מכיל וסלחן יותר במצבים בהם נחוש קושי מסוים.
  • הצטרפו לקבוצת תמיכה כי “צרת רבים חצי נחמה” חברים בקבוצת תמיכה הם אנשים המתמודדים עם אותן תופעות כמונו, כנראה חווים קשיים דומים אם לא זהים לשלנו והמעטפת החברתית הזו עשויה להקל על ההתמודדות שלנו. זה יכול להיות קבוצות וקהילות וירטואליות או פיזיות.

אם אתם חשים צורך בתמיכה מקצועית ניתן להיעזר בגורמים הבאים:

  • טיפול תרופתי: ישנן מגוון תרופות שמטרתן לסייע לנו להתמודד עם התסמינים (למשל ריטלין, קונצרטה ועוד), חלקן באופן זמני לצורך ממוקד (למשל לקראת אירוע חשוב בעבודה או מבחן בלימודים). התרופות יינתנו על פי המלצת רופא מטפל, במינונים קטנים תחילה ותחת ביקורות על מנת לוודא שהתרופה אכן מסייעת לנו.
  • טיפול פסיכולוגי: בין אם טיפול פסיכו-חינוכי (במהלכו נדון בהשפעות השונות שאנו מרגישים ונשוחח על דרכי פעולה אפשריות המסייעות לחיות לצד ההפרעה) או טיפול התנהגותי (CBT לדוגמה) הכולל הבנת התחושות שלנו לצד החלפת דפוסי התנהגות בדפוסים חדשים- מטפל מוסמך עשוי לתרום רבות בתהליך ההתמודדות עם הפרעת קשב וריכוז.

לסיכום

לפעמים, בעיות קשב וריכוז גדלות ביחד איתנו ומלוות את חיינו הבוגרים. על אף שנהוג לשמוע בעיקר על האתגרים בילדות, נזכיר שהאתגרים בחיים לצד התופעה פוגשים אותנו גם בחיינו הבוגרים, אמנם בצורה אחרת ובמקומות שונים, אך מדובר על קושי דומה. לעיתים, ההתמודדות עם התחושות לבדנו כבר לא מספיקה ואנו זקוקים לסיוע מקצועי. לשם כך, צוות המטפלים שלנו הוכשר וישמח לעמוד לצדכם, לתת לכם כלים חדשים ולתמוך בכם לכל אורך הדרך.

בעלים ומנהלת מכון חיבורים, בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית. מעל 15 שנות נסיון בטיפול בחרדה בגישות ממוקדות.

שאלות ותשובות

מקורות

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/adult-adhd/symptoms-causes/syc-20350878#:~:text=Adults%20with%20ADHD%20may%20find,Impulsiveness

https://www.nhs.uk/conditions/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/

https://www.webmd.com/add-adhd/childhood-adhd/add-vs-adhd

What is ADHD?

If only I could remember

במיוחד בימים מורכבים אלו המומחים שלנו כאן עבורך.

להתאמה אישית של טיפול ממוקד ומחזק

אנחנו כאן בשבילכם

אין סיבה לסבול, השאירו פרטים ואנו נחזור אלייך עם מידע על טיפול מתאים

התחל/י צ'אט
💬 כיצד אוכל לעזור לך?
היי, שמי דורי ממכון חיבורים. כיצד אוכל לעזור לך?
דילוג לתוכן